Taisin viime viikolla kirjoittaa, että tuntuu kuin meidän tottistreenailut vaan junnaisivat paikallaan. Tietysti muistan, että koulittava on vasta pentu, joten ei tässä vielä kovin kummoisia kiemuroita tarvitsekaan osata. Mutta silti... Kävin pari viikkoa sitten lainaamassa "Tie tottelevaisuusvalioksi" -kirjan, mutten ole sitä juuri ehtinyt lukemaan. Joskus taisin Oton siskon omistajan kanssa puhua, että annan kirjan Otolle luettavaksi, ehkä hän saa siitä valaisevia kokemuksia ja näkemyksiä, mihin suuntaan ollaan menossa. Ei vais, ei mulla ole kovin hirveitä tavoitteita tällä saralla, kunhan ne alimmat luokat joskus käytäisiin koluamassa. Mutta niin, asiaan. Eilen tartuin vihdoin tuohon kirjaan ja luin läpi tämän kirjan kirjoittajan näkemykset tarkkojen tokosuoritusten opettamisesta. Menivät minun järkeen ja jotta myös pysyisivät siellä järjessä, niin kirjaan tähän itselle "muistilistaksi", millaisia juttuja opetellaan. Aika paljon noiden mukaan on toki jo tehtykin.

Kontaktiharjoitukset

Vähän kuin itsestään olemme harjoitelleet kontaktia ruokakuppia odottaessa ja ovella ulosmentäessä. Otto odottaa lupaa ja napittaa silmiin sen minkä kerkiää. Aika vaihtelee tällä hetkellä ehkä 1-5 sekunnissa, ennenkuin Otto saa luvan syömiseen/ulosmenoon. Jatkossa harjoittelemme kontaktia myös Oton sivulla istuessa. 20 nakinpalaa jaetaan neljään osaan, eli aina kerrallaan 5 nakkia vasempaan käteen, kädet rinnan edessä. Kun koira katsoo silmiin, kehutaan ja annetaan nakki oikealla kädellä. Viides nakki heitetään maahan, joka päättää sen sarjan. Sitten uudet 5 nakkia käteen ja sama jatkuu. Jatkossa varioidaan, muutellaan aikaa nakkien annon välillä ja pikkuhiljaa häivytetään kädet muualle kuin rinnan eteen.

Luoksetulon asento edessä

Tässä meillä on petrattavaa, johtuu siitä että itse olen aikoinani oikonut  opetuksessa, eikä Otolla ole oikein tajua, että mikä se luoksetulon oikea kohta on. Nyt siis kiltisti otetaan harjoitusta taaksepäin ja alamme tehdä luoksetuloharjoituksia sisällä, tuolilla istuen. Siis minä istun, koiralla on jalat ihan tukevasti maassa. Jälleen 20 nakinpalaa jaetaan neljään osaan. Nakilla koira houkutellaan oikeaan kohtaan jalkojen väliin siten, että koira on lähellä, istuu suorassa ja koiran pää/leuka on omaa vatsaa vasten. Sitten annetaan nakki ja toistetaan käskysana "tänne", viides nakki heitetään taas maahan. Ja sama sarja uudelleen. Kun tämä istuiltaan tehty on pomminvarma, siirrytään seisomaan, jalat yhdessä, jalkaterät ulospäin. Ja makupalat siis vasemmassa kädessä, palkka tulee oikeasta kädestä etusormen ja peukalon välistä. Kun seistenkin onnistuu, aletaan tehdä välillä pieniä peruutuksia taaksepäin, jolloin koira korjaa asennon aina oikeaan lähelle. Myös kädet luonnollisesti häivytetään pois vartalon edestä. Kun luoksetulon asento on varma, siirrytään luoksetulon harjoitteluun siten, että koira jää odottamaan kauemmas ja kutsutaan sieltä luokse. Liikkeen loppuosan, sivulletulon, voi yhdistää, kun sivulletulo on harjoiteltu varmaksi ensin yksistään.

Seuraaminen

Seuraamisen opettamisessa on kaksi vaihetta:

  1. Peruasennon opettelu. Makupalat on oikeassa kädessä, palkka tulee vasemmasta kädestä. Koira siis istuu vasemmalla puolella oikeassa kohdassa. Nakkeja jällen 20 kpl jaettuna neljään satsiin. Palkataan vasemmalla kädellä + "sivulle" käsky, viidennen nakin jälkeen poistuminen+vapautus astumalla taaksepäin.
  2. Seuraamisen opettelu. Imutuksella, nakki/palaset vasemmassa kädessä, käsky seuraa ja koira tulee nakkia syöden sivulla oikeassa kohdassa. Kun tämä on selvää, siirrytään nakinpalasiin, jotka ovat vasemmassa kädessä, mutta käsi on koukussa hieman ylempänä. Koiraa palkataan + toistetaan käskysana. Muistettava, ettei liian pitkiä pätkiä seuraamista kerralla, 10 metriäkin on jo paljon.

Sivulle tulo

Nakki vasemmassa kädessä, ohjataan koira siirtymään oikealle paikalle sivulle. Tämän Otto osaa jo hyvin, käsiavustusta aletaan pienentää (ts. kaarta, jolla koira ohjataan oikealle paikalle) ja lopulta koira osaa liikkeen ilman käsiavustusta.

Istuminen ja maahanmeno

Tokossa on tärkeää, että koira oppii tekemään liikkeet teknisesti oikein. Tällä siis tähdätään siihen, että ylemmissä luokissa kaukokäskyissä koira ei liiku asennonvaihdoissa eteenpäin. Mikäli koiralla ei ole oikeaa tekniikka, se helposti siirtyy pikkihiljaa eteenpäin. Pk-puolella tällä tekniikalla ei ole niin väliä ja koskapa sillä saralla meillä on enemmän tavoitteita, niin en tiedä jaksanko alkaa opettaa näitä tekniikoita, kun koira osaa jo istua ja mennä maahan. Ehkä kiroan tätä joku päivä, jos tokokärpänen puraisee kunnolla. Meillä seuraava steppi on kuitenkin, että koira pysyy halutussa asennossa vähän pitempään. Eli esimerkiksi maahanmenon ja siitä palkitsemisen jälkeen käskysana toistetaan, siirryn itse hieman kauemmas, palaan takaisin palkkaamaan ja sitä rataa muutama kerta. Sama istumisen kanssa.

Maasta istumaan nouseminen

Tätä taitoa tarvitaan paikkamakuun ja maahanmenon jälkeen, joten sitäkin voi alkaa treenailla erikseen. Koira houkutellaan maahan ilman erillistä käskysanaa, sen jälkeen makupalalla houkuttelu istumisasentoon+käskysana => palkka.

Seisominen

Koira kulkee vasemmalla sivulla ilman käskysanaa, käännyn koiran eteen, annan käskysanan "seiso" ja palkkaan koiran. Mikäli koira menee maahan tai istuu, siitä ei tule välittää, vaan jatkaa matkaa saman tien ja tehdä harjoitus uudestaan.

Nouto

Otto noutaa ihan kivasti, siis hakee ja tuo, mutta ehkäpä tässä pelaamme varman päälle opetamme noutamisen vaiheittain. Istun tuolilla ja koira istuu jalkojen välissä edessä. Sille laitetaan mieluinen lelu suuhun, käskysana "hae", pidetään rauhassa kuonosta kiinni, sanotaan irti, otetaan lelu pois ja annetaan nakki. Tätä toistetaan niin kauan, että koira ymmärtää mitä siltä odotetaan, osaa pitää lelua itse ja irrottaa käskystä. Tästä edetään siten, että koira alkaa tuoda matkan päästä lelua, lopulta se voidaan heittää. Ja siirtyä myös lelusta noutokapulaan. Ja yhdistetään jälleen sivulle siirtyminen loppuun.

 

  

Muutama poseeraus

 

  

Muutama harhalaukaus