Meidän treenipäiväkirja laahaa pahasti perässä, koska nyt vasta ehdin kirjata viime viikon treenailuja ja oivalluksia ylös. Ohjaaja aloitti viikon treeniputken ihan itsekseen ilman koiraa, sillä meidän seuralla oli keskiviikkona maalimieskoulutusta hakuun. Paljon oli vanhaa tuttua juttua menneiltä vuosilta, jonkin verran uutta ja ajatuksia ainakin jäi muhimaan päähän.

Torstaina heti pääsimme Otukaisen kanssa rauniotreeneihin ja edellisen illan oppien mukaan, tuumailin jo hyvissä ajoin, että millaiset harjoitukset Otolle haluan. Tähän mennessä Otto on aina nähnyt maalimiehen lähdön tai se on ollut haamuna, mutta nyt ajattelin, että josko koitettaisiin lähetystä jo valmiille maalimiehelle. Vähän jänskätti, että tajuaako tuo hänksläri, että mihin suuntaan ja mitä tekemään sitä ollaan lähdössä. Eka maalimies siis ehkä 25 metrin päässä valmiina, lähetys onnistui hyvin, koira eteni suoraan, joutui vähän käyttämään nokkaansakin, kun ei heti löytänyt maalimiestä ja pienen haistelun jälkeen jopa löysi sen. Ja ilo oli irti, niin koiralla kuin ohjaajallakin! Seuraavista kahdesta maalimiehestä Otto näki lähdöt yksitellen ja sen jälkeen vein sen odottamaan, että maalimiehet ehtivät piiloon. Hyvin meni, ainoastaan ohjaaja töpeksi. Maalimieskoulutuksessa viimeksi taas puhuttiin siitä, että valjaat (siis pk-liivien lisäksi) olisi syytä hankkia, jotta koiraa on helpompi pidellä kiinni. Meillähän ei valjaita edelleenkään ollut ja viimeiselle maalimiehelle Otto pääsi karkaamaan tumpelosormiohjaajan käsistä ennen käskyä. Treenit kuitenkin oikein positiiviset! Ja lopuksi otettiin vielä haukkutreeniä, hyvin haukkuu 1-2 kahden haukku+palkka -sarjoissa

Sunnuntaina oli vuorossa metsähakua, jolloin kantapään kautta opin, että vaikka koiranlukutaitoa mielestäni omaankin, niin niiden havaintojen mukaan suunniteltua harjoitusta voi olla tarpeen joskus muuttaa. Olin suunnitellut jälleen niin, että 1. maalimies on valmiina vasemmassa etukulmassa, 2. maalimies haamuna oikeassa etukulmassa ja 3. maalimies haamuna oikeassa takakulmassa. Hain koiran keskilinjalle, joka into piukeana tähyili keskilinjan suuntaisesti eteenpäin. Jos joku olisi minulta silloin kysynyt, että mihin luulen koiran irtoavan, kun annan käskyn, niin olisin epäröimättä sanonut, että keskilinjan suuntaisesti ja muuttanut ekankin maalimiehen haamuksi, jotta saan sen irtoamaan oikeaan suuntaan. Mutta kun ei niin ei.... Laitoin vaan koiran nokan kohti ekaa maalimiestä, sanoin "äijä" ja koirahan paineli tuhatta ja sataa keskilinjaa pitkin eteenpäin ja teki mallikastakin mallikaamman tyhjän piston vasempaan takakulmaan. Ei ihan niin kuin oppikirjoissa sanotaan. Ei tullut koira huutamalla takaisin ennenkuin se oli käynyt tsekkaamassa sen takakulman tyhjyyden. Sen jälkeen otettiin haamuina loput, eikä hommassa ollut mitään ongelmaa. Mutta tästä siis opin, että jos tiedän koiran toimivan erilailla kuin sen pitäisi, uskallan tehdä viime hetken muutoksia suunnitelmiin. Loppuun vielä haukutusta, sitä tarttee ottaa joka kerta tästä eteenpäin ja pikkuhiljaa vaatia vähän useampaakin haukkua ennen palkkausta.

Hakutreenien lopuksi Otto pääsi vielä jytäämään maalaismaisemissa rakkaan Risa-siskonsa kanssa ennenkuin lähdimme vielä käytöskouluun. Tällä kertaa kävimme treenien ohjaajan kotona treenaamassa ovikellon soittoa (tai siis soittoon reagoimattomuutta) ja vieraiden vastaanottoa. Sen lisäksi otimme luoksetulon sekä ihmisten ohituksia niin, että minä ja koira oltiin paikallamme. Otto-ressukka oli siinä vaiheessa jo niin väsyksissä, että meinasi nukahtaa seisoalleen. Tapahtumarikas päivä siis.

Näiden muutamien treenausoivallusten lisäksi ryhdistäydyin myös sillä valjasrintamalla. Tarjoustalosta kävin nappaamassa yhdet valjaat mukaani ja arvioin omistavani L-kokoisen koiran. Vaan kuinkas kävikään kun pääsin kotiin sovittamaan niitä. Niihin valjaisiin olisi mahtunut vaikka kaksi Ottoa sisälle, joten eikun vaihtamaan pienempiin. M-kokoisetkin on melkein pienimilleen viritettynä Otukalle sopivat. Kuinka sitä oman koiran kokoa voikin olla noin hankala arvioida?? Mutta nyt meillä on valjaat seuraavia hakutreenejä varten ja koiran hallinnointi (joka ei vielä ihan niillä ääniavuilla pelkästään onnistu) on toivottavasti helpompaa.